14 daktuinen woon-zorgcomplex Vita, Rijen

  Projectdata

 • Adres

  Regentenstraat 9, 5121 CM Rijen

 • Werkzaamheden

  Aanleg

 • Opdrachtgever

  Hollanddak

 • Periode

  2013

 • Categorie

  Aanleg daktuin

 • Status

  Afgerond

 • Omvang

  volle grond 768m2,  daktuinen 3261 m2, 1700m2 sedum

In november 2013 is SIGHT Landscaping begonnen met de aanleg van 14 daktuinen op het nieuwgebouwde woon-zorgcomplex Vita in Rijen. Het nieuwe gebouw is compleet anders dan de gesloopte oudbouw en is van alle gemakken voorzien.

In het complex zijn verschillende voorzieningen opgenomen. Uiteraard allerlei voorzieningen op het gebied van zorg, zoals een thuiszorgwinkel en een prikdienst. Bovendien zijn er accommodaties die de bewoners alle gemakken dicht bij huis brengen. Bijvoorbeeld een grand café, restaurant, mediatheek, bibliotheek, een stiltecentrum, een fysiotherapiepraktijk, kapsalon en kinderdagverblijf.

Op elke verdieping op het gebouw is een daktuin aangelegd. Deze tuinen variëren van intensieve daktuinen op de onderste verdiepingen tot sedumbegroeiing op de bovenste verdieping. Door dit multifunctionele ruimtegebruik is er op elke plaats in het gebouw de mogelijkheid voor bewoners en bezoekers om in de directe verblijfsomgeving buiten te recreëren.

Het gebouw, inclusief de daktuinen, is in de zomer van 2014 in gebruik genomen. Naast multifunctioneel ruimtegebruik en het beperken van hemelwaterafvoer door waterbuffering hebben deze daktuinen meerdere voordelen. Ze vangen fijnstof af uit de lucht, creëren een leefmilieu voor flora en fauna, ze hebben isolerende werking in de zomer en een beperkte isolerende werking in de winter, zorgen voor geluidisolatie, hebben een verkoelende werking in het stedelijk gebied en verbeteren de luchtkwaliteit.

Terug naar boven