PPS Ministerie van Financiën, Den Haag

  Projectdata

 • Adres

  Korte Voorhout 7, 2511 CW Den Haag

 • Werkzaamheden

  Aanleg en onderhoud

 • Opdrachtgever

  Safire

 • Periode

  2007 -2008 (aanleg) - heden (onderhoud)

 • Categorie

  Ontwerp, aanleg en onderhoud

 • Status

  Afgerond

Het gebouw waarin het Ministerie van Financiën sinds de jaren 70 is gehuisvest, heeft tussen 2007 en 2008 een volledige metamorfose ondergaan om te kunnen voldoen aan de eisen van 21e eeuw.

Voor de renovatie is gekozen voor een publiek private samenwerking (PPS). Dit is het eerste rijkshuisvestingsproject in Nederland dat is uitgevoerd via een dergelijke constructie. De keuze voor het renovatieplan en de uitvoering en exploitatie daarvan, is gevallen op het consortium Safire. SIGHT Landscaping is, als onderdeel van Safire, partner voor met name de daktuinen en de interieurbeplanting (op het vlak van advisering tijdens de ontwerpfase en de realisatie).

Er is een daktuin gerealiseerd op de parkeergarage wat dient als semi-openbaar gebied, de Platanenhof. Kenmerkend zijn de grote Platanen in de prefab “ei-vormige” boombakken, de vlonderroosters en de hardsteen bestrating met ledverlichting. De andere daktuin is aangelegd boven op een vergaderruimte en is overkoepeld door een glazen kap. De beplanting op deze daktuin bestaat dan ook uit soorten die geschikt zijn voor subtropisch klimaat, zoals varens, orchideeën, Philodendron en Tamarindus. Samenhangend met het ontwerp en de realisatie, wordt ook het onderhoud tijdens de 25-jarige exploitatieperiode door SIGHT Landscaping verzorgt.

Terug naar boven